Of je nu jong of oud bent, man of vrouw, iedereen kan gitaar spelen. Want volgens mij schuilt er in iedereen een gitarist. Als je het maar wilt dan kom je er wel.

De lessen

Lichte muziek

De meeste voorkomende methode die ik gebruik in de lessen zijn van lichte muziek. Als gitarist ga je tabs leren, dit is een makkelijk methode om snel gitaar te kunnen spelen met cijfers. Je hoeft dus niet eerst jaren ingewikkelde noten te leren voordat je vader jacob kan spelen.

In de lessen van lichte muziek zal je

1. Melodietjes leren spelen die in nummers worden gebruikt. Zoals de intro van final countdown en bijvoorbeeld kesha - tik tok.

2. Met jonge kinderen spelen we veel kinderliedjes en van popnummers de basnoten. Hierdoor heeft een kind het idee dat hij al heer erg veel muziek maakt en dat hij echt mee kan swingen met een nummer.

3. In nummers leer je ook de akkoorden spelen. Akkoorden zijn grepen die je neer moet zetten en daarbij moet je al je vingers gebruiken. Dit is erg moeilijk en je zal zien tijdens de lessen dat deze nummers veel meer oefening kosten. In totaal zijn er honderden akkoorden en per keer proberen we dan een nieuw akkoord te leren, en daar weer een aantal nummers mee te leren. Zo kan je met vier grepen ongeveer twintig nummers spelen. Een goed voorbeeld van akkoorden is de intro van acda en de munnik - het regent zonnestralen.

4. Als laatste heb je nog tokkelnummers. Deze zijn over het algemeen erg moeilijk omdat het een combinatie is van je rechterhand die heel veel moet doen en je linkerhand. Tokkelnummers komen maar weinig voor in de lessen, tenzij een leerling hier erg goed in is en ze leuker vind dan akkoorden. Een mooi tokkelnummers is van Racoon - Laugh about it en K's Choice - All. De tokkelnummers duren het langst om te leren.


Tijdens de lichte muziek zal je ongeveer iedere les een liedje leren, zoals:

- Stromae - alors on danse
- Guus Meeuwis - Het is een nacht
- Knaan - Wavin Flag
- Racoon - Brother
- The White Stripes - Seven Nation Army
- En nog vele andere grote artiesten.

Bij veel kinderen en tieners word veelal top 40 muziek gebruikt van afgelopen jaren. Dus zullen we niet bob dylan en alle oude toppers gaan doen. Kinderen willen nu Justin Bieber, Jason Derulo, Stromae en noem ze allemaal maar op. Ik speel ongeveer 10 nieuwe popnummers iedere week dus zelf probeer ik altijd zo up-to-date mogelijk te blijven. Als er een vrijdag een nieuw leuk nummer in de top 40 staat probeer ik die de week erop te gebruiken in de lessen, mits het mogelijk is.

Gaat het op een gegeven moment heel erg goed, kan je zelf met leuke nummers komen die je graag wilt leren. Wij kunnen die liedje dan op maat leren aan de leerling. Voor de ene zal dit makkelijker gemaakt worden, als die net is begonnen en een gevorderde speler zal het liedje moeilijk leren.

Vooral bij kinderen gebruik ik deze manier van lesgeven, omdat het makkelijk is te leren en per les kan je zo een liedje leren, mits het vorige liedje natuurlijk redelijk tot goed is. Mocht ik merken dat dit niet werkt voor een leerling dan stel ik voor om noten te gaan leren.

Als gitarist kan je jaren les hebben in lichte muziek omdat je natuurlijk steeds moeilijkers solo's, tokkels, slagritmes en akkoorden gaat leren. Je blijft dus altijd bezig. Maar al vanaf de eerste les leer je gelijk een nummer en zo gaan we steeds verder tot je een goede gitarist wordt die de basis goed beheerst.

 

Klassieke Muziek

Helaas zijn er maar weinig leerlingen die klassieke muziek willen leren. Dit moet je niet verwarren met klassieke nummers of tokkelnummers. Dit is een methode waarin je noten gaat leren lezen en op die manier klassieke stukjes gaat leren. Dit klinkt natuurlijk heel erg saai, maar zeker bij kinderen is dit een fijne methode omdat je niet de druk hebt om met popnummers mee te spelen.

Voor noten leren heb je wel veel meer doorzettingsvermogen nodig omdat het veel en veel lastiger is dan tabs lezen. Daardoor zijn er veel kinderen die helaas op muziekscholen stoppen omdat ze het te moeilijk vinden.

In mijn lessen werk ik uit een oud notenboek waarin ik twintig jaar geleden les heb gehad. Ik vind dit boek namelijk nog steeds het beste en merk met huidige boeken dat het allemaal snel en snel moet en in de praktijk blijkt dan dat kinderen de noten niet goed beheersen. Want noten leren is het echt niet zo makkelijk.

Het voordeel van noten is dat het heel goed is voor je ontwikkeling op gitaarspel, je gaat de akkoorden daardoor veel beter begrijpen en de toonladders en melodietjes in popnummers. De positie van de hand van een klassieke gitarist is beter als een pop gitarist en het geeft veel meer voldoening als je uiteindelijk iets kan. Zelf vind ik bij popnummers het nadeel dat het veel hetzelfde is omdat slagritmes terugkomen en dezelfde akkoorden. En bij klassieke muziek zal je steeds een nieuw nummer leren die weer helemaal nieuw is en daardoor een echte uitdaging.

Het nadeel is dat je weken en echt weken bezig bent per snaar om de noten te leren. Wanneer je drie weken snaar 1 hebt geleerd met drie noten, ga je drie weken snaar 2 leren waar ook weer drie noten maar opzitten. Dan ongeveer vijf weken lang ga je deze twee snaren combineren. En ongeveer na anderhalf jaar heb je alle snaren gehad en zal je bij de moeilijke stukjes gaan komen. Dus het duurt veel langer voor je wat bereikt, maar als je dat eenmaal hebt gedaan dan wordt het echt supermooi en zeker de moeite waard. Ik heb ooit met vier jaar heel veel plezier klassieke muziek geleerd en tot op de dag van vandaag speel ik nog steeds iedere maand klassieke stukken.

Dus absoluut de moeilijk waard, maar het kost veel en veel meer energie om hier uiteindelijk wat in te bereiken. Maar het is wel stukken mooier dan ongeveer de helft van de popnummers.